Ik zat laatst in de auto en werd door meerdere auto's ingehaald zonder dat ze richting aangaven. Ik vond het ontzettend irritant. Ik kan me voorstellen dat jij dat net als ik onbeleefd vindt. Richting aangeven doe je voor de ander, niet voor jezelf en is niet meer dan een goede gewoonte in het verkeer.
Eigenlijk is het bij een veranderingstraject in een organisatie net zo - en toch vergeten we daar heel vaak richting aan te geven. Daar is het niet vanzelfsprekend. Terwijl we de hele tijd van richting veranderen. Soms loopt een project anders dan je had verwacht. Soms moet je keuzes maken om het anders te doen. Of je slaat een nieuwe of langere weg in. Dan is het logisch dat je je teamleden meeneemt in het feit dat jullie een andere richting inslaan. Doe je dat niet, dan zullen je teamleden op de oude koers of achter blijven – want je sloeg af, zonder dat aan te geven. Denk maar eens aan de herdershond: die loopt niet voor de kudde uit, maar beweegt er constant omheen.
In organisaties zie je het vaak gebeuren. Er wordt een nieuw systeem geïmplementeerd en de verantwoordelijke dienst is daar lang mee bezig geweest, maar vergeet dan de gebruikers mee te nemen in het in het hele veranderproces. Ze geven feitelijk maar zeer summier richting aan. Misschien is wel eens aangekondigd dat het nieuwe systeem er zou komen - maar op het moment dat het zover is, worden de gebruikers in het diepe gegooid. Dan ontstaan er kinderziektes, heet het dan. Dat is zonde. Want als de mensen die het systeem implementeren eerder de gebruiker hadden meegenomen, hadden ze die kinderziektes voorkomen. Door vooraf te testen met gebruikers, ontdek je dingen die je niet had kunnen bedenken. Als er richting was aangegeven, hadden de gebruikers zich kunnen voorbereiden en had het minder problemen en irritaties opgeleverd.
Als jij zelf aan het roer staat van zo’n verandering, geef jij dan voldoende richting aan? Neem jij je gebruiker, je teamleden, je hele organisatie ook echt mee in die verandering? Praat je er samen over en test je letterlijk wat de impact is? De stap van samen kijken naar de consequenties van een verandering wordt vaak overgeslagen. Er is altijd tijdsdruk en de gebruiker meenemen kost onherroepelijk tijd. Maar het achteraf repareren van irritaties, kinderziekten en misschien zelfs ongelukken kost vele malen méér. Probeer het eens uit. Ik garandeer je dat je door het meenemen van de gebruiker misschien een tikkeltje langer bezig bent, maar dat de winst op lange termijn dat ruimschoots overstijgt. Veel succes!