Inspiratie uit verhalen
Bij Merander halen we inspiratie uit verhalen. Of het nu gaat om de parabel van de 'Sterrenwerper', die ons herinnert aan de kracht van kleine acties, of de metafoor van de groeiende kreeft, die laat zien dat verandering begint met het loslaten van oude beperkingen. Elk verhaal biedt inzicht en creatieve oplossingen voor jouw veranderingsreis. Ben jij een leider? Lees dan ook eens een reflectieblog!
De Sterrenwerper
De ‘Sterrenwerper’ is ontleend aan een parabel van Loren Eisley, die duidelijk maakt dat ook ogenschijnlijk kleine interventies ertoe doen.
Een oude man loopt de ochtend na een storm een eindje langs het strand. In de verte ziet hij een gedaante dansen. Als hij dichterbij komt, ziet hij een jonge vrouw die niet danst, maar zeesterren oppakt en terug de zee in gooit. Hij loopt erheen en vraagt wat ze aan het doen is. De jonge vrouw antwoord: ‘Ik gooi de zeesterren terug in zee, anders gaan ze dood’. ‘Dat zie ik,’ zegt de man, ‘maar dat maakt toch geen verschil? Er zijn duizenden zeesterren aangespoeld, je kunt ze nooit allemaal redden. De vrouw pakt een zeester, werpt hem in zee en zegt dan: ‘het maakt verschil voor deze’.
Hoe kreeften groeien
Hoe kreeften groeien is een mooie metafoor voor het proces van veranderen.
Een kreeft is een klein, week en kwetsbaar dier dat voor zijn bescherming afhankelijk is van zijn schaal. De schaal beperkt hem echter ook, want als de kreeft groeit, gaat het knellen. Als de stress te hoog wordt, gooit de kreeft zijn schaal af en zoekt beschutting achter een steen. Daar tot rust gekomen wacht hij tot zijn nieuwe schild groot en hard genoeg is, waarbinnen hij weer een stuk kan groeien. De aanzet tot doorgroei bestaat dus uit stress, waarna een periode van bezinning je kan helpen een volgende stap te zetten. Dat geldt voor individuen, maar ook voor organisaties!
De veranderreis
''Het gaat om de reis, niet om de bestemming'' zei Boeddha. Onderweg naar je doel leer je het meeste van het overwinnen van uitdagingen. Je komt jezelf tegen en leert jezelf echt kennen. Aankomen op je bestemming ben je gegroeid en echt klaar voor je nieuwe leven.
In organisaties zijn we echter geneigd de reis te gehaast te maken. We kondigen met veel tamtam een verandering aan. De dag daarna doen de meeste medewerkers echter gewoon weer wat ze altijd deden. We hebben reistijd nodig om met iedereen van A naar B te gaan.
Op die reis van A naar B liggen hobbels en valkuilen. Je kunt ze niet allemaal voorzien, maar een aantal kun je leren herkennen. Dan helpen ze je juist richting te geven aan je veranderreis!